NOOBS – instalace systému na pár kliknutí

NOOBS je nová utilitka pro Raspberry Pi určená především ke snadné instalaci operačního systému. A to bez nutnosti nahrávání obrazu systému na kartu pomocí speciální programu či postupu, nutné není ani připojení k internetu Stačí stáhnout cca gigabajtový soubor ve formátu ZIP, rozbalit jej na SD kartu s kapacitou 4GB a výše, a s tou následně Malinu spustit.

noobs-mainwindow

Po nabootování lze pomocí grafického rozhraní snadno zvolit požadovaný systém (Rasbian, OpenELEC, RiscOS atd.) Po instalaci systému RasPi běžným způsobem nabootuje, nicméně NOOBS je stále aktivní a pomocí klávesy shift je možné jej při startu systému vyvolat. V tu chvíli můžete provést instalaci jiného systému, popř. přeinstalovat poškozenou instalaci systému stávajícího. Šikovným nástrojem je také editor konfiguračního souboru nainstalovaného systému, NOOBS dokonce obsahuje i internetový prohlížeč.

Pokud vás tedy z nějakého důvodu instalace OS na Raspberry Pi děsila či zlobila, máte nyní po starostech :)

Zdroj: http://www.raspberrypi.org/archives/4100

5 thoughts on “NOOBS – instalace systému na pár kliknutí

  1. Vyzkoušel jsem tu instalační utilitu NOOBS, ale po rozbalení gigabajtového ZIPu na kartu a spuštění RasPi se nic nestalo – televize, která byla připojená přes S-Video, hlásila, že není žádný signál. A zelená LED (ACT) na RasPi neblikala.

    Tak jsem zkusil hledat, jestli měl někdo podobný problém a zjistil jsem, že se to dá vyřešit stiskem některé z kláves 1 až 4 (mělo by to nějak přepínat výstupní signál pro TV). Tím se ten problém opravdu vyřešil.

    Jinak za sebe musím říct, že se mi to moc nelíbilo. K Raspíčku není možné přistupovat po síti, taže je nutné mít alespoň pro tu úvodní instalaci připojenou televizi a USB klávesnici.

    Při instalaci Raspbianu „klasickým“ způsobem je možné všechno nastavit dálkově z normálního PC přes PuTTy (případně VNC), takže k RasPi stačí mít připojené pouze napájení a UTP kabel od routeru.

    • Mně se podařilo všechno a to ihned na po-prvé. A také Raspbian funguje stejně jako byl nainstalován samostatně. Takže i na dálku to jde bez problému, stačí v konfiguraci (sudo raspi-config) povolit SSH a pak restart – „sudo reboot“. Potom už můžete i bez TV přistupovat ke svému Raspberry pi přes SSH.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.