Forum Scope


Match



Forum Options



Min search length: 3 characters / Max search length: 84 characters
sp_TopicIcon
Několik dotazů začátečníka. :o)
RSS
Avatar
IkaSGC
7 Posts
(Offline)
1
9 září, 2013 - 7:58 pm

Zdravím, jsem od mala (windows 3.1) oknař a linux jsem snad nikdy neviděl ani nainstalovaný. Programovat neumím, jediné co se mi zatím v programování povedlo je nahrát již vytvořený program do Atmegy8 (digitronové hodiny). Jináč jsem po domácku bastlíř a proto se naštěstí nebudu ptat na blbosti jako odpory atd :) (věčina si asi oddechla :D). <– To píšu aby jste mě hned neukřižovali.

A teď k věci… Malinu nemám ale značně, jen z toho co jsem doposud vyčetl (celé tohle fórum, web a ostatní stránky internetu), jsem si ji oblíbil už teď. Nejen kvuli tomu že prostě miluju miniaturní funkční „fidlátka“ ale kvůli RC modelařině (možnostem vzdáleného řízení serv pomocí PWM) ale i tomu že prostě mám rád PC jako takové a rád vymýšlím a experimentuji. Ale jak jsem psal v linuxu neumím ani prd.

Mám spoustu dotazů a tak sem nahrnu věčinu co mě tak od boku napadne.

1) Mohl by mi někdo trošku přehledněji popsat jaké systemy linux (distribuce) na malině pojedou? Respektive která verze je zhruba nejlepší, nejstabilnější a má nejvíce aplikačních možností? Klidně mi sem hoďte i nějaký link a já si přečtu infa tam… Na internetu tolik informací o linuxu až se v tom ztrácím a něvím ani kde začít.

2) Narazil jsem na: http://www.kv-mobil.cz/rozsiru…..interface/ . a hned mě napadl dotaz jak se to dá využít přímo s RBPI ? Nebo je nutno propojit s arduinem ?

3) Jaké jsou možnosti propojit RBPI s arduinem (se kterým taky nemám zkušenosti :D )?

4) Na internetu jsem nenarazil na odpověď na mou otázku: Bude v budoucnu na RBPI dostupný dotykový display který nebude zbytečně blokovat GPIO ? :) Viděl jsem někde na videu jak tam někdo takový display měl připojený ale bližší info jsem už nenašel.

5) Jaké programovací jazyky je dobré umět pro bastlení s RBPI a Arduinem ? Po případě mohl by mi někdo poradit link na nějakou stránku kde se dané programovaní aspoň trochu nalouskne abych se do toho tročku jak se říká „obul“ ? :)

6) Jelikož s linuxem opravdu nemám žádně zkušenosti: jakým způsobem se provádí programování v linuxu ? Předpokládám že pomocí nějakého CMD Line? A jak složíté je pak něco dostat třeba do přehledného okna/aplikace? Abych aspoň měl přehled jakého skillu v programování bych musel dosáhnout. :)

Otázka 7) …. radši někdy jindy, už tak mě asi rozcupujete :D

 

Doufám že mi někdo aspoň částečně odpoví na něco a rozšíří mi obzory ohledně Raspberry Pi, rád bych jej časem pořídil a začal bastlit nebo se to aspoň učit. :) Je to velmi lákavé a plné možností. Díky za čas strávený čtením této hrůzy a případnou odpověď. Prosím omluvte chyby kterých tam asi je mnoho….

Avatar
MiK
89 Posts
(Offline)
2
10 září, 2013 - 6:36 pm

Vítej,

odpovím v krátkosti v bodech a odkazech:

1) Nejrozšířenější je distribuce Raspbian. Z multimediálních systémů to bude nějaké to RaspBMC.
Odkaz na aktuální verze ke stažení: http://www.raspberrypi.org/downloads

2) Serva je možné řídit přímo z RasPi.
Návod na Adafuitu:
http://learn.adafruit.com/adaf…..spberry-pi

… a můj návod:
http://www.astromik.org/raspi/44.htm

3) S Arduinem nemám vůbec žádné zkušenosti, ale v „The MagPi“ č.7 se tam o propojování RasPi a Arduina něco psalo.
odkaz: http://www.themagpi.com

A samozřejmě i na místním serveru se něco zkoušelo:
http://www.raspi.cz/2013/02/pr…..i-arduino/

4) Ten dotykový displej jsem taky někde viděl, a jestli se nepletu, tak komunikoval s RasPi po nějaké sériové lince (TxD, RxD). Jinak s expanderem za „dvacku“ (MCP23017) se dá rozšířit počet GPIO o 16 – a takových expanderů se dá k RasPi připojit 8 (přes I2C komunikaci).
Sice jsou ty GPIO z expanderu trochu pomalejší, než originální GPIO přímo na RasPi, ale většinou na tom moc nezáleží. Navíc to funguje i jako částečná ochrana RasPi před zničením vnějším napětím.

5) Určitě je užitečné „C“, Shell (BASH), a nebo můj nejoblíbenější Python.

6) Viz.5) Nevím, jak v ostatních jazycích, ale v Pythonu se okenní aplikace tvoří pomocí nadstavby „PyGame“. Návody jsou v časopisu The MagPi (odkaz výše)

Avatar
MiK
89 Posts
(Offline)
3
10 září, 2013 - 8:47 pm

… ještě trochu rozvedu bod 6)

Programuje se tak, že se zdrojový kód píše do obyčejných textových souborů.
V grafickém prostředí je předinstalovaný v RasPi jakýsi „Poznámkový blok“ (LeafPad), nebo pro programy v Pythonu je tam trochu vylepšený editor s názvem „IDLE“.

Program je možné napsat i na počítači s Windows v nějakém textovém editoru (PSPad) a pak ho (ten textový soubor) překopírovat do RasPi.

Když je kód zapsaný v textovém souboru v RasPi, tak se v závislosti na tom, o jaký kód se jedná, buď zkompiluje (Céčkové programy), nebo se spustí přímo v příkazové řádce (v terminálu).

Forum Timezone: Europe/Prague
All RSS Show Stats
Administrators:
admin
Top Posters:
BigSandy: 100
MiK: 89
JuraS.: 37
Enigma: 26
Ch4rlieB: 19
DFZ: 12
GRaven: 11
buci: 11
postcd: 10
marty-PiDA: 9
Newest Members:
Matyys
Cerveny
JSlovak
esperanzaponce
tosik
pali
VildaB
aidmin
grace231252226
leticiajaynes47
Forum Stats:
Groups: 1
Forums: 4
Topics: 335
Posts: 808

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 555
Moderators: 0
Admins: 1
Most Users Ever Online: 61
Currently Online:
Guest(s) 2
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)