Forum Scope


Match



Forum Options



Min search length: 3 characters / Max search length: 84 characters
sp_TopicIcon
Hodi se raspberry pi 3 pro takovy projekt?
RSS
Avatar
Dworza
3 Posts
(Offline)
1
15 listopadu, 2016 - 3:35 pm

Ahoj,

predem bych rad upozornil, ze jsem software vyvojar, a tudiz mam minimalni znalosti o HW. Proto mozna bude pusobit moje predstava usmevne a je uplne z rise snu.

Rad bych si vytvoril topny hnizdo – tzn. neco, kde zakladni soucastky budou:

http://www.elny.cz/topne-teles…..u/d-75048/

http://www.elny.cz/amica-51ge3…..t/d-84863/

+ jejich ovladani pres display

 

…o softwarovou cast bych se snad nejak postaral, kdyz budu schopnej dostat nejaky I/O data v rozumny podobe. Spis mi jde o to, jestli je vubec realny to k raspi pripojit tak, aby se postaralo o napajeni danyho topnyho telesa + o regulaci prikonu. Zaroven se musi starat o cteni dat z termostatu na jejichz zaklade bude probihat prave regulace prikonu.

Takze typickej use-case by byl „zahrej to na 120 stupnu a udrzuj to pri tyhle teplote po dobu 30 minut, pak to stahni na polovinu a pak to vypni“.

 

Dokazu si docela dobre predstavit, ze standardni moduly se daji pripojit snadno a diky dostupnym knihovnam je prace s nima snadna. Ale lze raspi nejak primet k tomu, aby fungovala s HW, pro kterej vubec neni uzpusobeny a navic pracuje s uplne jinym prikonem? Samozrejme bych popisovany reseni mohl relativne snadno dat dohromady jen pomoci jednoduchych HW soucastek a bez pouziti raspberry, ale to by byla trochu nuda :)

 

Diky za rady.

Avatar
BigSandy
100 Posts
(Offline)
2
15 listopadu, 2016 - 4:19 pm

To jako že by Tí raspí regulovalo příkon te spiralý?
Nebo jen spinalo a rozepinalo nějaké rele – stykač?

Avatar
Dworza
3 Posts
(Offline)
3
15 listopadu, 2016 - 4:40 pm

BigSandy napsal(a)
To jako že by Tí raspí regulovalo příkon te spiralý?
Nebo jen spinalo a rozepinalo nějaké rele – stykač?  

To praveze vubec nevim :) Nemam sebemensi tuseni, jak by se to po HW melo dat dohromady. Vysledkem by melo byt proste to, abych to topny hnizdo mohl ovladat pres raspi, mohl zaznamenavat udaje o teplote a na jejich zaklade mohl ovladat prikon topnyho telesa. Jednoduse, abych k tomu nemusel mit zadny dalsi knofliky a mohl to cely ovladat softwarove.

Avatar
BigSandy
100 Posts
(Offline)
4
15 listopadu, 2016 - 6:01 pm

Dost drahe řešení,ne?
Co Arduino?
By asi stačilo spinat nějakým relem, ne.

Avatar
Dworza
3 Posts
(Offline)
5
15 listopadu, 2016 - 6:34 pm

O penize mi ani moc nejde.. chci to mit jako hracku a libi se mi moznost si „logovat“ prubeh procesu, treba pozdejc i pomoci dalsich cidel z toho dostavat nejaky vystupy a celkove to dale rozvijet.

TBH ani nevim jakej je rozdil mezi Arduinem a raspi. Ale pokud na raspi bezi nejakej operacni system pro ktery si muzu napsat software a dostanu se na piny nebo jiny I/O rozhrani, tak predpokladam, ze to je presne to, co shanim.

Jak jsem psal uz vyse – jasne, ze by to slo udelat cely hardwarove. Bylo by to jednodussi a levnejsi. Nicmene rekneme, ze to opravdu chci postavit na raspi a ridit cely softwarove. Je vubec technicky mozny dany komponenty s tim propojit, bez nejakych slozitych workaroundu? 

Avatar
BigSandy
100 Posts
(Offline)
6
15 listopadu, 2016 - 9:06 pm

DS18B20 je do 125 stupnu

http://www.ebay.com/itm/Waterp…..SwXeJXehjS

Čínské relátka jsou do 10 A

http://www.ebay.com/sch/i.html…..8;_sacat=0

Ale spíš bych snímá spínal něco lepšího.

Já jsem kdysi dělal kámošovi regulátor napětí.

http://www.ebay.co.uk/itm/2000…..0713231215

A na osku jsem přidělal krokač kterým jsem s ní otačel.

http://www.ebay.com/itm/5V-Ste…..SwYmZXEcS7

Avatar
jenki
1 Posts
(Offline)
7
5 prosince, 2016 - 12:19 pm

Dobrý den všem,

na rozdíl od předchozího tazatele já jsem spíše přes HW a SW rozumím jen tak okrajově. Takže popíšu co chci vytvořit a pak mi vynadejte jestli to takhle jde, popř. že to mám udělat nějak úplně jinak.

Představte si starou dřevěnou tramvaj třeba tuhle. Nestačí mi ji umět řídit a opravovat, to už mám za sebou; vymyslel jsem si, že udělám nějaký její simulátor pro děti.

První krok mám : pomocí Arduina umím snímat točení klikou kontroléru a utažení ruční brzdy, to se přepočítá do aktuálního zrychlení / zpomalení / odběru proudu do motorů (metodou pokus omyl a sérií bulharských konstant jsem se dokázal jakž takž přiblížit dějům ve skutečném voze). Momentálně mám jako výstup LCD displej kde se ukazuje rychlost a další veličiny a tohle chodí perfektně. Z Arduina to můžu posílat přes RS232 kam chci – třeba do rapsberry Pi – a tady začíná série dotazů.

Pomoci Rapsberry Pi chci dělat dvě věci :

– vizualizace pohybu. Nechci žádný profi 3D výstup á la MS Train Simulator, prostě na základě hodnoty rychlosti chci, aby obrázek tramvaje na monitoru stál a za ním požadovanou rychlostí „jelo“ pozadí (2D pohled z boku, žádné 3D). Namalovat si tramvaj i dloooouhé pozadí umím. V křivkách i v bitmapě. Ale co s tím pak? Udělat z toho video a to přehrávat proměnnou rychlostí 0 – 100% (jde to plynule měnit?) Nebo vyexportovat obrázky JPEG / TIFF A00000 až A999999 a po RS232 podle rychlosti říkat „zobraz obr. 00002, 00003, 00005, 00007“ v taktu 20ms aby to bylo plynulé? Stíhal by to RS232 port do RPi „říkat“ a RPi „natahovat“ z SD karty? Nebo Rapsberry Pi umí něco jako příkaz „zobraz popředí = 01.TIFF, zobraz pozadí = 02.TIFF (široké třeba 200000 pixelů), teď umísti pozadí do polohy 0,0 a posuň na 0,2  0,5  0,7….?

– zvuk. Jedoucí tramvaj vydává nějaký zvuk sama o sobě a pak se k tomu přidává hluk motorů, jehož hlasitost a tón se mění s rychlostí a silou záběru. Tj. buďto si spáchám několik mnoho wav souborů pro každý režim jízdy / brzdy v různé rychlosti a tahu, nebo mi postačí wav soubory tak 3, ale budu potřebovat plynule měnit rychlost přehrávání 0 – 100% a hlasitost 0 – 100% přičemž pozadí „pojede“ furt stejně (tj. simultánní přehrávání více audiosouborů najednou a ještě s proměnnou rychlostí a hlasitostí). Co a jak rychle má hrát opět umím poslat z Arduina.

– pro doplnění dodávám, že tok informací po RS232 (nebo jiném portu) bude jen z Arduina do RPi. Účel hry je pouze aby to na obrazovce „jelo“. Žádné přehazování výhybek, žádné jiné aktivity, žádné nárazy do něčeho atd. Prostě hračka pro děti.

Dík moc.

Forum Timezone: Europe/Prague
All RSS Show Stats
Administrators:
admin
Top Posters:
BigSandy: 100
MiK: 89
JuraS.: 37
Enigma: 26
Ch4rlieB: 19
DFZ: 12
GRaven: 11
buci: 11
postcd: 10
marty-PiDA: 9
Newest Members:
Matyys
Cerveny
JSlovak
esperanzaponce
tosik
pali
VildaB
aidmin
grace231252226
leticiajaynes47
Forum Stats:
Groups: 1
Forums: 4
Topics: 335
Posts: 808

 

Member Stats:
Guest Posters: 2
Members: 555
Moderators: 0
Admins: 1
Most Users Ever Online: 61
Currently Online:
Guest(s) 2
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)