Raspberry Pi 400, Malina v klávesnici

Raspberry Pi 400 je nejnovější počítač v řadě Raspberry Pi, který byl vydán v roce 2020. Tento počítač je založen na úspěšném Raspberry Pi 4, ale s novou podobou, která připomíná běžnou klávesnici. Na rozdíl od Raspberry Pi 4 je Raspberry Pi 400 kompletní počítač s procesorem, pamětí a úložištěm v jednom zařízení. To znamená, že stačí připojit monitor, klávesnici a myš a můžete začít pracovat.

Raspberry Pi 400 je ideální pro vzdělávací účely, programování, hraní her nebo streamování médií. Díky malým rozměrům je ideální pro lidi, kteří potřebují kompaktní počítač pro svou práci. Počítač obsahuje čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A72, 4 GB operační paměti a Wi-Fi a Bluetooth. To znamená, že je schopen pracovat s náročnějšími aplikacemi a hrami.

Raspberry Pi 400 je kompatibilní s většinou příslušenství, které jsou k dispozici pro Raspberry Pi 4, jako jsou například kamera, senzory a další moduly. Díky tomu lze Raspberry Pi 400 snadno přizpůsobit svým potřebám a použitím. Počítač běží na operačním systému Raspberry Pi OS, který je založen na Debianu. Operační systém je snadno ovladatelný a lze ho snadno nastavit podle svých potřeb.

Vzhledem k ceně a výkonu je Raspberry Pi 400 skvělou volbou pro každého, kdo potřebuje levný a kompaktní počítač pro své projekty. Díky výkonu a malým rozměrům je ideální pro vzdělávání v oblasti technologií a programování. Raspberry Pi 400 nabízí mnoho možností pro úpravu a rozšíření, což z něj dělá ideální platformu pro domácí automatizaci, robotiku a další projekty.

Vzhledem k podobě počítače se nabízí srovnání s podobným all-in-one zařízení z dob minulých, vezměme např. Commodore 64. Commodore 64 byl vydán v roce 1982 a obsahoval 8bitový mikroprocesor MOS Technology 6510 s taktem 1 MHz, 64 KB paměti RAM a 20 KB ROM. Dnes bychom jeho výkon srovnávali s výkonem mikrokontroléru. Raspberry Pi 400 na druhé straně je plnohodnotný moderní počítač založený na procesoru ARM Cortex-A72 s taktem 1,8 GHz, 4 GB operační paměti a možností připojení velkého množství příslušenství.