Raspberry Pi 2 – nová turbomalina

Jste z těch, kteří marně vyhlíželi zásadní upgrade Raspberry Pi? Výkon původního modelu vám prostě nestačil a pošilhávali jste po alternativách typu Banana Pi? Nezoufejte více, Raspberry Pi 2 přichází.

Nový model je osazen čtyřjádrovým ARM Cortex-A7 (BCM2836 SoC) procesorem tikajícím na frekvenci 900MHz, kterému asistuje solidní 1GB operační paměti. Ve všech ostatních ohledech je nová Malina v zájmu zachování kompatibility shodná se staršími modely. Rozložení konektorů je stejné jako u Raspberry PI B+, grafickým jádrem zůstává VideoCore IV.

Spotřeba se nijak nezvýšila, utáhne-li váš adaptér originální Malinu model B, neměl by mít problém ani s „dvojkou“. Nezměnily se ani další parametry, takže stále „jen“ 10/100Mbit LAN a USB2.0.

raspberry-pi-2

Co z navýšení výkonu mimo jiné vyplývá? Že nové Raspberry Pi by docela dobře mohlo zastat funkci levného desktopu. Větší operační paměť a o generaci mladší procesor s lepšími parametry by měli pro surfování po internetu stačit. Na nějaké vyskakování to sice pořád není, ale oproti původnímu modelu bude rozdíl naprosto zásadní.

Srovnání výkonu původního a nového modelu Raspberry Pi naleznete např. zde.

Cena stále zůstává na skvělých 35 dolarech.

A na závěr ještě jedna zajímavost – pro Raspberry Pi 2 bude v rámci Windows Developer Program for IoT (Internet of Things) zdarma dostupná i verze Windows 10.

20 thoughts on “Raspberry Pi 2 – nová turbomalina

  1. Mě bude úplně stačit když bude malina fungovat jako Arduino, tzn. že na ní napojím jakékoliv čidlo a stáhnu hotový vzorový program a ejhle „ono to funguje“. A ne že budu muset počítat nějaké odpory a vymýšlet vlastní program. Mám RPi B+ a doposud se mi na ní nepodařilo rozběhat nic na co jsou návody pro původní RPi B. Nic. A to mě živí IT a linux mám jako koníček. Arduino jsem vybalil z pytlíku, zapojil kdejaké čidlo a natáhl vzorový program přímo z programu. A vše fungovalo hned napoprvé.

    • No, ale to rozhodně není tou „Malinou“. Arduino je navíc něco dost jiného a srovnávat to nelze. Podobnost je jen v rozměrech a v tom že to má programovatelné PINy. To kolega koupil Raspi, potřeboval něco zobrazovat na textovém LCD, tak ho připojil a funguje mu to na první pokus. Ono to možná bude „rukama“. Pravda také pracujeme v IT, ale jak se poslední dobou zdá, tak tento výraz zahrnuje neuvěřitelně spektrum schopností (a neschopností) a znalostí(neznalostí)….

    • Ještě doplním: Když nechcete „počítat odpory“ a „vymýšlet vlastní program“ TAK TO VYHOĎTE A KUPTE SI V OBCHOĎÁKU HOTOVÝ VÝROBEK! Opravdu, myslím to vážně. Malina prostě pro Vás asi není. Protože právě o tom vymýšlení a zkoušení to je. ŘÍKÁ se tomu BASTLENÍ a právě to některé z nás na tom baví! Pokud chcete mít vše nachystané a jen to „spustit“, tak jste jako malé dítě, které si chce hrát se stavebnicí, ale nechce (neumí) z ní nic postavit a vzteká se.

      • Ono jde o to, že tyhle věcicky se hodí na věci co se neprodávají. Je to jako skládanka kdy se na jednu věc napojí desítka jiných a pak je z toho 3D tiskárna, 3D CNC fréza apod. nepotřebuji malinu na náhradu domácího kina. Stejně nezvládne to co Xtreamer Progidy Black co mám. Normální počítač stejně nenahradí. Takže se hodí tam kde arduino zaostává. Například v tom, že u arduina neexistuje (nebo je složitě řešitelný) souběh více činností v různém čase v časové lince. Stavím jeden projekt na arduinu mega i když mám doma RPi b+. Proč? Protože na arduino lze napojit všechno přímo, na všechny modula lze sehant knihovny nebo vzorové kody které lze tak jen upravit a propojit do celku. Na Rpi abych si všechno napsal sám. A když to nezvládnu ? Psal jsem organizátorům nějaké RPi show v česku aby mi napsali o nějakém projektu co je složitější. Něco jako hlídání celého domu, řízení komplikované autodráhy nebo kolejiště v pokoji. Něco takového. O ničem nevěděli. Ty víš o něčem komplikovanějším než tupý řízením foťáku což umí kdejaká fotopast ?

        • Raspberry jsem si koupil před rokem a postavil jsem na něm automatizaci celého domu….Dotykový display, teplotní čidla, komunikace přes RS485,I2C, tlačítkové vstupy a pod. Stálo mě to spoustu hodin práce, ale moc mě to bavilo a hodně jsme se naučil. Původně jsem chtěl něco takového realizovat na úrovni mikrokontrolérů, potažmo arduina, ale když to teď mám defakto hotové, tak jsem moc rád, že jsem zvolil Raspberry. Myslím, že přesně na takové věci je. Dělat si z toho desktop nebo domácí kino podle mě nemá smysl.

  2. Jo a ještě doplním, že mohli dát na novou verzi normální napájení jako má arduino co by sneslo i 12V a ne ten pidi idiotský usb konektor.

    • No, si predstav, ze na GPIO portu je GND a +5V propojenych primo z napajenim. Takze Ti staci konektory a pripojit to na to, pokud nechces pouzivat USB. Dokonce mi to synek prepoloval (PI B) a k memu naprostemu uzasu Malina neutrpela zadne ztraty. Ale trvale bych to nezkousel.

      • V takovém případě ale napájení nejde přes pojistku, takže pozor na zkraty, aby neshořela místo pojistky nějaká cestička na plošňáku.

        • Na Raspi je transil a polyswich,za nimi je jen linární stablo.Smahnout nejde,alespoň zdrojem.Jinak Arduino je pro mne atmel pro začátečníky.A na většinu aplikací je zavhodno si udělat stejně svou desku,jinak je to propojovaných neefektivních desek až běda..

    • S tím ovšem souhlasím. Mohlo tam být něco rozumějšího. Ale dali to tam zřejmě s ohledem na fakt, že každý (skoro každý) má doma nabíječku na mobil/tablet právě s tímto konektorem….

    • Jiz se prodava, ale jsou cekacky. Me dneska prisla objednavka z rpishop.cz (po cca 14ti dnech od objednani), kde to maji za skvelych 988 Kc s DPH. Jinak to leze k 1200 co jsem koukal jinde v CR.

  3. Tak mam uz tu druhou malinu, (prave s ni pisu a zatim jsem nenastavil cz jazyk). Musim rict ze jsem mile prekvapen. Zaprve uz nemusim pouzivat hub pro vice usb pristroju, za druhe zvlada vsechny bezne veci na netu, vcetne youtube a tak, a navic neomezene moznosti pro koumani… Takze suuupr.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.