Recenze Raspberry Pi

Na serveru www.bit-tech.net si můžete přečíst obsáhlou a dle všeho poměrně objektivní a přehánění prostou recenzi počítače Raspberry Pi. Pokud snad nevládnete jazykem anglickým, nebo vás jeho zpracování stojí tolik sil, jako mě, zde krátké shrnutí:

Jak se dalo očekávat, nejužším hrdlem celého zařízení bude patrně obstarožní procesor, který ovšem na druhou stranu nepodává zdaleka tak slabé výkony, jak by se dalo čekat. Ve srovnání s modernějším CPU Ferroceon ARM  vychází procesor použitý v Raspberry Pi sice hůře, ovšem především díky nízké frekvenci. Z výsledků testů vyplývá, že byl-li by procesor RasPi nataktovaný stejně, jako Ferroceon, byl by také výkonější.

Kde zaostává procesor exceluje grafická karta. Je tu ovšem háček – grafika nemá problém s real-time dekódováním HD videa, ale co se týče hardwarové akcelerace prostředí operačního systému, je v tuto chvíli zcela mimo hru. Aktuální verze dostupných Linuxových distribucí jsou ve velmi ranném stádiu vývoje a hw akceleraci zobrazení ještě nezvládají. Což znamená, že o když se např. internetový prohlížeč spustí za solidních 6 vteřin (start systému včetně grafického prostředí zabere sekund celkem 21), i prosté skrolování stránky je na hranici únosnosti. Ale není třeba věšet hlavu a polykat slzy – s tím, jak se Raspberry Pi konečně dostává k nadšencům, schopné ovladače pro grafický čip tu budou zajisté co nevidět.

Že ani vyladěná grafika nebude samospásná dokazuje např. start grafického editoru Gimp – 87 sekund jasně ukazuje, že Malině není souzeno stát se levnou náhradou stolního PC. Ale pořád se bavíme o mašince za pár dolarů, a na tu to vůbec není špatný výsledek!


Zajímavé jsou možnosti přetaktování. Redaktorům bit-tech.net se podařilo přetočit RasPi na 900MHz s pamětí nastavenou na 440MHz (z původních 400). Syntetické testy ukázaly jasný nárůst výkonu, ovšem jakékoliv taktování je vyloženě hazard, čip k tomu jednoduše není určený a experimenty bude vhodné nechat na dobu, kdy nebude problém objednat si Malinu náhradní ;) Dle prvních ohlasů se ovšem většina desek dá snadno přetaktovat na 800MHZ. Hranici 1GHZ se ovšem zatím nikomu překročit nepodařilo.

Závěr je prostý – Raspberry Pi je výjimečné zařízení za revoluční cenu, má ovšem spoustu bolístek, především softwarových, které je třeba vyřešit. Hardware tu je, zbytek je na komunitě nadšenců. Jakmile se podaří uspokojivě vyřešit akceleraci grafiky, máme tu pecku, kterou si každý fanda do techniky prostě koupit musí.

Zdroj:  http://www.bit-tech.net/hardware/pcs/2012/04/16/raspberry-pi-review/1

 

4 thoughts on “Recenze Raspberry Pi

  1. Takových podobných zařízení mi prošlo rukama několik (pochopitelně ne s takovým poměrem cena/výkon) a jediné použitelné zařízení (z těch co jsem měl v ruce) byl PandaBoard. Ostatní byly na plnohodnotné OS celkem k nepoužití. A to samé si myslím o Raspberry. Ovšem to neznamená, že bych pro něj nenašel uplatnění. Už teď mám v plánu ho použít jako takový prostředník pro ovládání kamer a streamování informací na síť a k tom je Raspberry víc jak dobré. Trošku mě mrzí problémy spojené s dodávkou, ale doufám, že se to zlomí a já se svého Raspberry dočkám. ;)

  2. na plnohodnotnou práci s Gimpem apod. to nebude, ale na nějaké jednoúčelové věci jako přehrávání videa, hlídání etc. to bude výborné … teda až to bude ;)

  3. NO využití a uplatnění to určitě najde v mnoha odvětvích. Pokud se jim povede ještě trošku doladit operační systém tak to celkem může být pro nenáročné uživatele užitečná věc a zároveň velmi levná :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.