Co je Raspberry Pi?

Raspberry PI je ultralevný počítač s ARM procesorem primárně vyvíjený s cílem vzbudit mezi studenty a dětmi zájem o programování. Za těch několik měsíců, kdy organizace The Raspberry Pi Foundation pravidelně informuje o vývoji, se ovšem kolem tohoto malého počítače utvořila početná komunita technických nadšenců, kteří v RaspberryPi vidí univerzální stroj pro celou řadu aplikací.

Kouzlo Raspberry Pi je v první řadě v ceně, která je předběžně stanovena na 25$ v základní verzi a 35$ za verzi s podporou LAN. Za tyto směšně nízké částky dostaneme počítač s ARM procesorem o frekvenci 700Mhz, výkonnou grafickou kartou a podporou HDMI / USB / paměťových karet. Počítač, který bez problémů zvládne přehrávání HD videa a spustí v HD i starší herní hit Quake 3.

Počítač velikosti kreditní karty spolu s výše uvedeným HDMI výstupem disponuje výstupem kompozitním pro připojení Raspberry Pi k běžné televizi. Tím se náklady potřebné ke složení funkčního celku dále snižují. Coby úložiště slouží buď paměťová karta nebo USB externí disk, IDE či SATA konektor zařízení nemá. Vzhledem k použitému procesoru, resp. architektuře, je jako operační systém plánována upravená distribuce Linuxu.

One thought on “Co je Raspberry Pi?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.